Kruiden en Specerijen

Kraak en Smaak!

Ik mag ontzettend graag koken met kruiden en specerijen. Verse kruiden, al dan niet, uit eigen tuin zijn het lekkerst. (Nu) in het voorjaar staan ze weer te koop op de markt of in tuincentra. Ook op een balkon, of zelfs in het raamkozijn doen ze het prima wanneer je niet in het bezit van een tuin bent! Ik heb eigenlijk altijd de volgende kruiden in de tuin staan;

  • Rozemarijn, Thijm, Salie, Peterselie*, Oregano*, Munt*, Bieslook*, Basilicum*.
  • Laurier.
  • Gember

Al deze kruiden zijn prima te drogen om ook in de winter te kunnen gebruiken (behalve de basilicum) *Deze kruiden op het allerlaatst toevoegen aan het gerecht. De ander kruiden mogen mee gekookt of aangezet worden om smaak af te geven.

Naast de kruiden heb ik ook een assortiment specerijen;

  • Paprikapoeder, Mosterdzaad, Venkelzaad, Karwijzaad, Jeneverbes.
  • Kerriepoeder*/ Kurkuma, Ketoembar, Djintan, Laos, Chili-flakes.
  • Kruidnagel, Kaneel, Foelie, Nootmuskaat, Peper, Steranijs. *Kerriepoeder is een specerijenmix met als hoofdbestanddeel kurkuma. Specerijen hebben wat hitte nodig om hun smaak (en geur!) af te geven en te garen. Zet ze daarom even aan in de pan in wat olie, eventueel tegelijk met het vlees of uien/groenten

En dan natuurlijk nog de smaakmakers als;

  • Zout
  • Azijn, citroen(sap), (Rode) Wijn, (Olijf)olie.
  • Ketjap, Kokos(melk).
  • Bouillonpoeder (al dan niet zelf gemaakt!).
  • Tomatenpuree, Mosterd (fijn en/of grove)
  • (Bruine) Basterd- /Kristal-suiker, Honing.
  • Knoflook, Ui/Sjalotjes,
  • Vanille, stokjes of als essence.

Voor mij is dit de basis die ik in huis heb. Aan kruidenmixen doe ik niet. Niet nodig en onnodig duur. Maak ze zelf op basis van mijn bovenstaande kruiden rek. Onderstaand enkele voorbeelden. Voor de hele kruiden gebruik ik een vijzel om ze te vermalen.

  • Kippenkruiden; Zout, Peper, Kerrie, Paprika, Knoflookpoeder (Let op, kerrie geeft ook pit!. Niet teveel peper.)
  • Vleeskruiden (Varken); Zout, Peper, Foelie, (beetje) Knoflook, Mosterdzaad, Venkelzaad. Tijdens het aanbraden van het vlees* takje verse Thijm, Rozemarijn en Laurier!
  • Vleeskruiden (Rund); Zout, Peper, Kruidnagel, Foelie, (beetje) Knoflook, Mosterdzaad. Tijdens het aanbraden van het vlees* een blaadje laurier.
  • *Om een lekkere jus te maken een lepeltje tomatenpuree in het braadvet met een lepeltje bloem. Even garen en afblussen. Denk bij rundvlees ook eens aan dat staartje rode wijn of een bruin biertje om af te blussen!
  • Macaroni/Spaghetti; Tomatenpuree, Peper, Zout, Bouillonpoeder, Thijm, Rozemarijn, Oregano, Paprikapoeder, knoflook.
  • Nasi/ Bami mix; Zout, Chiliflakes, Laos, Ketoembar, Djintan, Knoflook, Gember (vers of poeder)
  • Varieer met minder zout of ander kruiden. Maak je te veel; Een klein potje om ze te bewaren voor de volgende keer.

Kook smakelijk!

© Henk D 2020-03-13

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.