Hamsteren! Mooi niet.

Jaar in jaar uit promoot onze kruidenier die op de kleintjes let het hamsteren! Nu is het dan opeens zover; lege schappen in de supermarkt en bij de bakker. En nu is het onzin word er geroepen. Lege schappen, volle voorraadkasten en een lege beurs. Ik doe er niet aan mee. Hier een paar opties als de bakker/ super is uitverkocht en toch iets op ontbijt/ lunchtafel;

 • Bord Brinta
 • Yoghurt met muesli
 • Overnight Oats
 • Beschuiten en crackers
 • Tortilla`s / Wraps
 • Pannenkoeken
 • Rijst, Gort of Lammetjespap al dan niet met krenten/rozijnen
 • Zelf brood bakken.

Recept om brood te bakken;

 • 450 gr. bloem of meel
 • 250 ml. water
 • mespuntje zout
 • 7 gr. droge gist
 • 2 eetl. olie

Kneed de ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Even flink doorkneden om de gluten te activeren. Hierdoor krijg je een luchtiger brood. Tijdens het kneden misschien nog wat bloem op de werkbank strooien als het deeg te plakkerig is. Laat het op een lauwwarme plaats een half uur rijzen. Kneed het deeg nogmaals door en leg het in een ingevet broodblik/vorm. Ik strooi meestal wat pitjes op de bodem van het bakblik (zonnebloem oid) Nogmaals een half uur rijzen. Bak het brood af in een oven van 180 graden voor 35 minuten. Resultaat is een heerlijk geurende keuken met krakend vers brood.

Wil je niet uren wachten op je brood. Dan hier even een snel receptje;

 • 2 cup bloem
 • 1/2 cup yoghurt*
 • 1/2 cup water
 • 1 theelepeltje baksoda*
 • mespuntje zout.
Flatbread”

Kneed alles tot een soepel deeg. en verdeel het in 6 porties. Bestrooi de werkbank met bloem en rol de bolletjes dun uit. Zet een vlakke bakpan op het vuur en laat deze “medium” heet worden. Bestrijk ze aan de bovenkant licht met olie en bak het “flatbread” in enkele minuten gaar. Let op; in ongeveer 2 minuten per zijde is het brood gaar! * Baksoda en de yoghurt (zuur) geven een reactie zodat er CO2 ontstaat wat het deeg luchtig maakt.

Dit brood is verwant aan de pitta broodjes en het Indiaase naan. Dus ook heerlijk met shoarma of een curry!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.