Minder is Meer

Na een tiental moeizame jaren eind vorig jaar (2019) het besluit genomen om drastisch minder te werken. Ik kocht al dagen bij; eerst 10, toen 20 en vorig jaar al 35 Atv-dagen tegen gereduceerd tarief voor 55+ers. Dit jaar ga ik voor 135 dagen! Minder werken is meer vrije tijd. Maar ook minder inkomen. Nu waren we in de gelukkige omstandigheid om de afgelopen jaren enkele kostenbesparende maatregelen te kunnen nemen. Muurisolatie, zonnepanelen, heat-pipes om water voor te verwarmen. Een oude halfsteens aanbouw vervangen voor nieuwbouw met isolatie en zodat ook de laatste ramen dubbelglas hebben in ons huis. De verwarming staat op 17 graden, voor de woonkamer/keuken een pelletkachel om gericht te kunnen stoken. Hierdoor zijn de stook en woonlasten drastisch gedaald het afgelopen decennium. Goed voor je portemonnee en het klimaat!

De 2de auto is de deur uit. Met 2 werk-weekenden per maand staat er sowieso een auto voor de deur. De grote afstanden doen we met het OV (de trein), boodschapjes op de fiets. Ook de vakantie naar zuid Frankrijk laten we vervallen. Onze caravan laten we lekker op Aamsveen staan waar we al 20 jaar een vaste plaats hebben. Een mooie omgeving met veel natuur en Enschede en Duitsland op fietsafstand.

Minder is meer. Minder werk is meer vrijetijd. Meer tijd dus voor dingen die belangrijk zijn; familie, vrienden en vooral tijd voor je zelf. Maar voor mij ook de energie er voor hebben om de relaties te onderhouden. Ook minder inkomen. Bewust inkopen vangt al veel op. Je afvragen of iets echt nodig is. Kan het zonder of met een alternatief geeft ruimte in je budget. Ik maak flink minder kilometers. Ook dat is voor mij vrije tijd. Mijn collega`s zijn blij; zij hebben de vrijgekomen uren gekregen. De planning word eenvoudiger.

Vloer en zolderisolatie staan nog op het verlanglijstje. Al zijn we op zoek naar een bouwkavel om ons droomhuis te kunnen verwezenlijken. Kernwoorden hiervoor zijn minimalistisch, duurzaam, CO2 neutraal en toekomstbestendig.

Ik stap uit de rollercoatster van de welvaart economie van meer-meer -meer! Wie doet er mee?

© Henk D 2020-02-8

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.