Slowbalisation

Terug in een lagere versnelling

Ik las met veel plezier een artikel in het blad “BlootGEWOON”* over Slowbalisation; Het terug schakelen naar een lagere versnelling. Al lezende blijkt dat ik het al aardig onder de knie heb. Haha. Het minder werken waardoor je tijd krijgt om leuke(re) dingen te doen. Het past in het rijtje van downsizen, minimalisme en in ons geval het naturisme.

* “BlootGEWOON” is het magazine van de NFN. Leden krijgen deze toegezonden

Eén van de opmerkingen is dat je heden ten dage in drie maanden tijd de zelfde hoeveelheid informatie verwerkt als onze voorouders in een heel leven! Geen wonder dat het stress niveau enorm is en het aantal burn-outs dramatisch. Waar we vroeger de deur op kantoor achter ons dicht deden en het werk achterlieten, met E-mail en smart-fhone zijn we 24-7 met ons werk bezig om maar niets te missen. Of om net even die meer betrokken medewerker te zijn! Daarnaast nog ons gezin, hobby`s, sporten en moeten we wat van de wereld zien, het liefst de hele wereld. En dat gaat goed totdat………………….. We met een burn-out op de bank zitten of alleen in een zomerhuisje vervreemd van vrouw en kinderen.

Net als bij minimalisme, duurzaamheid en downsizen begint Slowbalisation met prioriteiten stellen.

  • Wat vind ik het belangrijkst. Wat geeft rust en voldoening in mijn leven. Het is als alle ballen in de lucht houden. Lukt dat niet en valt er één, vraag je dan af of het de moeite is om deze weer op te pakken!
  • Vermijd deadlines. Het geeft alleen maar (te) veel stress. Concentreer je op één ding of taak tegelijk. Dat vraagt veel minder energie dan schakelen tussen diverse taken.
  • Verminder informatiestromen. Ga iedere dag een half uur wandelen, het liefst in een groene omgeving. (groen is een kleur die rust geeft!) Enn luister in plaats van naar de I-pod of Spotify eens naar de vogels en het ruisen van het blad. Neem notitie van de geur van vochtige aarde of het genot van de zon op je bolletje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.