Brood (2)

Op zich is het eenvoudig om je eigen brood te bakken. Zeker als er achter in je keukenkast of op zolder een broodbakmachine staat stof te vergaren. Even googlen voor de gebruiksaanwijzing, ingrediënten er in, tijd instellen en je word smorgen`s wakker met de geur van vers gebakken brood. Wel even schoonmaken voor gebruik. Je wil geen smaak van oude kranten bij je ochtendkoffie!

Recepten staan er alom te vinden op het WWW. Als basis bloem (voor witbrood) of meel voor bruin/volkoren. Voor een standaard brood is 450 gr voldoende. Mespuntje zout, Scheutje plantaardige olie. 250ml (lauwwarm= max 40 graden!) water met een schepje suiker en ca 7-10 gram gedroogde gist. Ik laat dit altijd even (ca 10 min) staan om de gist te activeren. Ingrediënten in een keukenmachine met deeghaak en op de laagste stand lekker laten gaan voor 15 a 20 minuten. Deeghaak er uit en een half uurtje laten rijzen. Het deeg “terugslaan en even met de hand doorkneden. Op een bakblik plaatsen voor een vloerbrood of in een (brood)bakblik Ik ver het blik in met olie en vaak stroot ik er pijnboom of zonnebloempitjes onder. Nu kan het deeg rustig rijzen meestal een klein uurtje heeft het nodig naar gelang de warmte van de plaats. Ik gebruik vaak mijn droogkast op 30 a 35 graden. Maar boven de verwarming gaat ook prima.

Afbakken in een voorverwarmde oven op 165/170 graden in 35 a 40 minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.