Restjes!

Je kan op 2 manieren restjes verwerken. Als eerste natuurlijk wat over is van de (warme) maaltijd. Maar je hoeft het niet zo ver te laten komen. Probeer te bereiden wat je denkt nodig te hebben. Hou je dan toch over! Kijk hoe je het de volgende dag(en) kunt verwerken.

BELANGRIJK;

Om restjes te verwerken moeten ze worden bewaard! Laat ze daarom zo snel mogelijk afkoelen en afgesloten in de koelkast of vriezer plaatsen. Gemiddeld kunnen producten 3 tot 6 maanden worden bewaard in d vriezer. In de koekkast maximaal 3 (a 4!) dagen. In professionele keukens/bedrijven worden 3 dagen aangehouden i.v.m. de keuringsdiensten voor voedselveiligheid. Gooi de kliekjes de 4de dag weg! Een plaakerstje met naam en datum voorkomt dat het te lang in de vriezer of koelkast blijft liggen.

Meestal sla ik een dag over om niet 2x het zelfde te eten. Gekookte aardappelen bewaar ik dus tot de 3de dag om gebakken aardappelen op het menu te zetten. Of ik maak er dag 2 een salade van met wat augurk/appel/ui/restje vlees/kip/vis! Met wat mayo erdoor heb je snel een aardappel- Huzaren- Russische- of kipsalade. Denk ook aan wat minder voorkomende ingrediënten als rode biet, kappertjes etc.

Ook kan er veel tot soep worden verwerkt. Vooral een tomatensoep is een dankbare basis voor maaltijdsoep; Denk dan aan een minestrone. Ook een vissoep kan restjes dragen en tot een voedzame maaltijd worden omgetoverd. En net als met de bovenstaande salades is een stukje (oud) brood in de oven zo opgepiept. Of in de olie gebakken tot croutons, al dan niet met knoflook/kruiden.

Niet geheel opgemaakte groenten als bloemkool, wortel, prei, selderij snijd ik meestal fijn om ze in te vriezen. Zo heb ik altijd soepgroente klaar. Denk hierbij dan ook aan de stronken van bloemkool, broccoli, wittekool etc.

Verse tuinkruiden uit mijn tuin droog ik in mijn droogkast. Voor toevoeging in soepen/sauzen, pasta`s, peulvruchten- en stoofschotels. Ook venkelloof is een heerlijk kruid. Bloemkool, wortel, prei, selderij droog ik ook. Vermalen met kruiden, wat specerijen geeft dat een heerlijke bouillonpoeder om soepen , sauzen en stoof een boost te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.