Zero Waste

Eind vorig jaar op ziekenbezoek in omgeving Den Haag en dan is het lekker om met de trein te gaan. Coevorden heeft een stationnetje en met een overstap in Zwolle ben je in 2 ½ uur in het Haagse; red je met de auto niet! Heel relaxed! We hadden een uurtje over; Even Lange poten op gelopen en in de Amercian Bookstore viel mijn oog op een boekje van Bea Johnson;

Zero Waste Home, The ultimate guide to simplefy your Life.

Met veel plezier gelezen en kan het een ieder aanraden. Van simpele dingetjes als het niet uit printen van je bonnetje bij het tanken of in de supermarkt tot echt alles zelf maken; Zeep, kaas boter, wasmiddel en ga zo maar door. Aan de hand van de 5 R-en legt ze uit hoe je eenvoudig tot minder afval komt.

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot.

Ofwel; weigeren, verminderen, hergebruik, recycle en composteer.

Bij Zero waste snijd het mes aan 2 kanten. Wat je niet koopt of krijgt hoeft niet hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd te worden. Het hoeft ook niet geproduceert te worden! Geen grondstoffen-, geen energie verbruik.

Denk nu niet dat onderhand onze afvalcontainers leeg zijn! Maar we zijn er mee bezig. Het is een nu vooral nog een bewustwordingsproces. We waren er al een beetje mee bezig; Kiezen voor papieren verpakking indien mogelijk, wasnetjes mee naar de markt/ supermarkt. In plaats van wasverzachter azijn geparfumeerd met een beetje lavendelolie. Ik was me met zeep i.p.v. douchecréme.

Weggooien is zonde. Vooral voor (bederfelijk) voedsel. Ben dan ook in het gelukkige bezit van een droogkast en een weckketel. Restjes groente worden gedroogd en vermalen tot bouillonpoeder. De kruiden uit de tuin in het najaar gedroogd om de winter te overbruggen. En 2 x per week eten we de kliekjes met eventueel een kop zelfgemaakte soep.

Maar we hebben onze guilty pleasures! De Nespresso is er 1 van! En dan natuurlijk Lanzarote als winterbreak!

© Henk D 2020-2-12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.