Inkopen, Maken & Bewaren.

Ik hou van koken. Het is mijn hobby en mijn professie; al meer dan 44 jaar. Van alles wat er verspilt word scoort voeding heel hoog. Vooral groente, fruit en melkproducten vinden te vaak hun weg naar de groencontainer. En al is 1 van de pijlers van Zero Waste het composteren! Dit werd er vast niet mee bedoelt. Het begint allemaal met effectief inkopen. Grotere hoeveelheden is prima. Het bespaart verpakkingsmaterialen en is voordeliger in aankoop.

Inkopen;

Let bij inkoop op de THT (Tenminste Houdbaar Tot) en UVD (Uiterste Verkoop Datum). Beide datums garanderen de kwaliteit van het product tot die datum. Daarna mag het niet meer verkocht worden aan de consument. Versproducten met THT zijn vaak nog een paar dagen (2 a 3) bruikbaar. Producten met een UVD zijn meestal wat langer dan de genoemde datum te gebruiken. Vooral conserven en dranken (bier!) is nog prima drinkbaar. Wees wel kritisch op kleur, geur, smaak en consistentie. Neem geen onnodige gezondheidsrisico`s!

Maken;

Bij aankoop van grotere porties is menuplanning essentiëel. Probeer daarom producten op meerder manieren in je weekmenu te verwerken. Een knolselderij met loof is heerlijk als Puree. Maar met z`n 2 best wel veel. De rest in een erwten- of groentesoep later die week en misschien een stukje drogen met een deel van het loof.

Als het in de keuken staan eerder ontspanning dan inspanning is vind je op Naturisme-Minimalisme leuke recepten om te koken en te bewaren. Weggooien is namelijk zonde!

Bewaren;

Wie wat bewaard heeft wat is een bekend gezegde. Met een stoel, een mes of je kleren is dat eenvoudig. Met voedsel is dat een stuk lastiger. Vandaar dat er door de eeuwen, zelfs door de millennia, heen technieken zijn ontstaan die het voedsel langer houdbaar maken. Zo konden schaarse perioden opgevangen worden. Denk bij bewaartechnieken aan;

  • Drogen, roken,
  • Inleggen in zuur, zout of suiker
  • Wecken, inblikken
  • Fermenteren, vacumeren
  • Koelen of vriezen
  • Verhitten; Koken, Steriliseren of Pasteuriseren

Al deze technieken hebben tot doel de micro-organismen te doden of leefomstandigheden te elimineren; Vaak is dat vocht of zuurstof of het verzuren van de leefomgeving.

Sommige gaan we behandelen, andere technieken laten we aan vakmensen over.

Droogkast en weckketel

©Henk D 2020-02-14

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.