Bouillonpoeder maak ik zelf met restjes groente;
Ingrediënten;
- Groenten; Wortel, Prei, Ui, Knol-/ bleekselderij- en/of loof
- Verse kruiden; Peterseliesteeltjes, Bieslook etc.
- Droge smaakmakers; Zout, Peper, Moster – en/of Venkelzaad.
- Optioneel; Peper en zout
Benodigdheden;
- Oven op een laagste stand(ca 60 graden) of
- Droogkast (temp ca 50/55 graden)

- Of boven de radiator/kachel.
- Mortier/Vijzel of een elektrische molen.
Werkwijze;
- Groenten in fijne reepjes snijden.
- Verse kruiden in stukjes van enkele cm.
- Op rekjes uitleggen. Ze mogen elkaar niet overlappen.
- Drogen in de droogkast, oven, of p de radiator/kachel. Tijd varieert naar gelang droogwijze en temperatuur.
- Samen met de droge grondstoffen vijzelen of vermalen.
- Bewaren in een goed afsluitbare pot met productiedatum.
Naast
bouillonpoeder droog ik mijn tuinkruiden uit eigen tuin in het najaar
om in de winter ook lekker kruidig te kunnen koken; Peterselie,
salie, oregano, rozemarijn, thijm, laurier etc. Denk ook eens aan bv
brandnetel of zuring uit het wild. Ook appeltjes vinden een plaats in
de droogkast.
Veel plezier. Experimenteer met groenten en kruiden naar eigen smaak en behoefte.
© Henk D 2020-02-17