Henk, wat maak je Menu!

Een blog over eten en inmaken.

Zondag 21- juni 2020. Vandaag was de mosterd op. En een dressing zonder mosterd….. Niet echt geweldig. Maar er was mosterdzaad. Het zaad gemalen met azijn, water,suiker, zout, beetje peper en koenjit. En het resultaat was prima. Het is een pittige mosterd geworden. Fijner dan grof met toch noch eits van structuur en mooi geel door de koenjit! Missie geslaagd.

Woensdag 10-juni 2020 Yoghurt met muesli. Eergisteren weer eens kefir gemaakt. Na 24 uur is hij klaar maar ik heb hem nog even een extra nachtje gegeven. Van een half pak havermout, een paar handen rozijnen, wat grof gemalen (zelf) gedroogde appeltjes en wat hazel- en walnoten een muesli gemaakt. De hazelnoten had ik geraapt nabij onze kampeerplek op Aamsveen. Ook de walnoten zijn zelf geraapt.

Maandag 8 juni 2020. Rundvlees met pompoen. Stukje rundvlees van de boeren slager nabij Lonneker gehaald. Heerlijk gestoofd met een scheut rode wijnazijn (zelf gemaakt*) Op het laatst stukken pompoen er bij en smullen maar. De pompoenschillen heb ik gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder.

Van wat kookvocht die ik had een bouillonnetje getrokken. Het poeder van de pompoen vervolgens gebruikt om daar een soep mee te maken. Een hand vol gele linzen erbij en ik had een heerlijk soepje voor de lunch. Een deel van de pompoenpitten in een pot gestopt; Kijken of het plantjes worden 🙂 .

*van een flesje rode wijn die niet echt geweldig was; kurk eraf laten, stukje stof met een elastiekje over de opening en 2 maanden laten staan in de keuken!

Vrijdag 22-5-2020. Deze week flink aan het drogen geslagen. Vooral selderijblad wat bijna woekerde in de tuin. Samen met wat Lavas (Maggiplant) heerlijk voor in soepen en stoof.

Vandaag eten we stamppot van peen en wat hachee. Om deze wat op te leuken even de tuin ingelopen. Daar wat zevenblad geplukt en dat er door gesneden samen met wat van het gedroogde selderijblad. En dat smaakte prima.

Donderdag 19-03-2020. Op de camping eet je meestal een gemakkelijk te maken maaltijd. En aangezien het kampeerseizoen weer begint was ik even naar de caravan om alles op de plek te zetten en aan te sluiten. Ik was alleen dus even een snelle maaltijd in elkaar geflanst!

Witte bonensoep schotel met een Quesadilla. In een scheutje olie of beetje margarine een klein blikje tomatenpuree aanzetten met een kleine ui. Potje witte bonen toevoegen en een blikje mexicaanse groente. Met wat peper en zout op smaak brengen. Eventueel wat verse kruiden/ prei en de witte bonen schotel is klaar. Liever een soepje; Voeg wat extra vocht toe. Om dit vegetarische gerecht een eiwit boost te geven leg je een tortilla in een droge koekenpan. beleggen met 2 plakjes kaas (in stukjes of geraspte), de 2de tortilla er boven op en de kaas op rustig vuur 3 a 5 laten smelten. De Quesadilla* omdraaien en even eens 3 a 5 minuten door te warmen op laag vuur. Warm serveren. * Vrij vertaald betekent een Quesadilla “een kaasdingetje“.

Vrijdag 5-03-2020. Gisteren een zak witte bonen in de week gezet. Vandaag gekookt en 5 potjes ingeweckt voor een snelle maaltijd. Gisteren ook een verse worst gekookt met een ui, 2 teen knoflook en wat kruiden (laurier, peper, kruidnagel, foelie) Ging voor een soepje vandaag! Het word een; Servische bonensoep!

Scheut olie in de pan om de tomatenpuree te ontzuren. 2 lepels bloem erbij en even mee laten garen. Koude worstbouillon er bij en aan de kook brengen.Vlees fijnsnijden, de ui en de knoflook in de bouillon fijn gestaafd. Een hand vol soepgroente uit de vriezer erbij en meekoken. Vervolgens een paar scheppen gegaarde witte bonen en de soep is klaar. Even af proeven; een beetje maggi en wat peper kan ie hebben.

Om het een eiwit boost te geven; Vers brood er bij! 250 ml water, 7 gr. gist, mespuntje zout, 325 gr. bloem, 30 gr. muesli en een klein scheutje olie. In de mengmachine met de deeghaak tot deeg kneden en 10 minuten op de bank doorkneden. (Of langer in de mengmachine) Half uur rijzen op warme plaats en nogmaals doorkneden. Ingevette vorm met bv lijnzaad bekleden en half uur laten rijzen. Dan 40 minuten afbakken in de oven op circa 200 graden. Eet smakelijk.

Woensdag 26-02-2020. Keek gisteren naar buiten en zag er een stronkje broccoli staan in de tuin. Had de broccoli zelf al geoogst een paar maanden geleden. Maar door het zachte weer deze winter bleef hij doorgroeien. De stronk uit de tuin. Die harde stronk kan je niet wat mee. Maar de blaadjes en de uitlopers, mini broccoli aan verse stronkjes, prima. Dit word een soepje voor de lunch. Recept kan ook met de restjes van een bloemkool; de stronk, kern en bladeren.

Receptje kort door de bocht; In een scheutje (3 eetlepel) olie een fijn gesneden teen knoflook, kleine ui, broccoli stronkjes en blaadjes aanzweten, klein stukje foelie erbij. 1 eetl. bloem even mee garen met de groente. Afblussen met een scheut melk en water. Samen circa halve liter. 20 minuten zachtjes laten koken. Met de staafmixer pureren en op smaak met peper, zout en wat (eigen) bouillonpoeder. Eet smakelijk.

Vrijdag 21-2-2020. Gisteren Broene bonen in de week gezet. Vandaag dus bruine bonenschotel met groenten. Wat spekkies en een balletje van dinsdag. Kan nog net. In de Catering hanteren we 72 uur voor bereide producten/gerechten, mits snel en verantwoord terug gekoeld! We zitten dus nu op die 72 uur! Prima voor thuis. Had nog een beetje peen in de vriezer en een stengel bleekselderij van begin deze week. Uitje is er altijd in huis. En met zout, peper en een blaadje laurier word het helemaal lekker.

Maandag 17-2-2020. Markt in Coevorden. Mag ik graag even naar toe. Op de fiets. Wasnetjes mee om de groenten in mee te nemen. Vandaag; Aardappelen, 2 preitjes, een bleekselderij, paar winterpenen, een rode puntpaprika en een wat tomaten. En even naar de kaasboer voor een stukje jong belegen geitenkaas.

Een deel van het loof, het groenste van de prei een peen en 2 tomaten gaan in de droogkast om bouillonpoeder te maken. Rest van de peen in de vriezer. En van wat restjes groentebouillon getrokken. Voor de lunch een kopje mosterdsoep gemaakt met spekkies.

Diner; Stamppot zuurkool. De zuurkool heb ik gestoofd in het restje mosterdsoep. Te weinig om te bewaren en dit was een mooie restverwerking. Aardappelen erdoor stampen. Beetje zout en peper. Melk, boter en de spekjes zaten al in de soep. Varkenslapje er bij en de maaltijd is compleet. Voor toe; Rijstepap.

Voor dinsdag staat er macaroni op het men met gehaktballetjes en tomatensaus, voor woensdag het kliekje stamppot zuurkool. En voor zondag kijken we nog even wat de voorraad brengt. Zijn we de week weer rond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.