Vakantieperikelen

Waarom geeft naturistisch recreëren het ultieme vakantiegevoel! Dat van die reclame; Het Zwitser leven gevoel zeg maar. Sinds we het naturisme ontdekt hebben willen we niet meer anders, en velen met ons hoor ik overal, doen we ook niet meer anders dan bloot vakantie vieren. Of het nu 3 weken op een naturistencamping is, een uurtje bloot zwemmen of een middagje sauna. Eens de badkleding ontgroeit, is er geen weg meer terug. Het past gewoon niet meer. En na 3 weken vakantie schuren ook de spijkerbroek en shirt op je huid! Wat ons gelijk aansprak; De eenvoud van het leven. De mensen om je heen met de zelfde levensvisie. Respect voor elkaar, de natuur en het milieu. Behulpzaam en oprecht belangstellend. OK, we blijven mensen! Maar de rust die we ervaren op een verenigingsterrein. Het gevoel van het onder vrienden te verblijven is verkwikkend na één of twee weken hectiek van het dagelijks leven. Ook voor kinderen is het blote leven een verademing. Lekker spelen zonder last van kleren. Zwemmen afwisselen met de zandbak. s~avonds even onder de douche afspoelen en klaar; geen volle wasmanden.

Scandinavië

We gaan graag op vakantie. Niet alleen omdat we het verdienen! Maar ook om bij/op te laden na de dagelijkse perikelen van werk, huishouden en opvoeding van de kinderen. Met de kinderen gingen we graag naar Denemarken. Voor ons relatief dichtbij vanuit het noorden en het is een kindvriendelijk land. Niet overlopen door horden toeristen toendertijd. (En nu waarschijnlijk nog niet!) Ons favoriet campinkje was een klein naturistisch verenigingsterreintje nabij Faaborg op Funen.; Boyden. We zijn er vele malen neergestreken voor een vakantie of enkele dagen op doorreis. De kinderen vermaakten zich er altijd prima; Stukje bos, aan zee om te zwemmen, krabbetjes vangen of mosselen zoeken. Leuke uitstapjes in de omgeving voor groot en klein. Onder andere Hans Cristiaan Andersen in Odense en het Egeskov kasteel. In de avond voor de kinderen stokbroodjes bakken op het kampvuur. Maar vooral vriendelijke en behulpzame Denen en gasten. Door de jaren heen bijna alle Terreintjes in Denemarken bezocht; van Vedsölejre omgeving Viborg tot Tysmosen nabij Kopenhagen.

Denen doen niet echt moeilijk over bloot. De stranden zijn eigenlijk Cloth Optionel op de strandopgangen na. Maar een paar 100 meter verder kan de badkleding aan de spreekwoordelijke wilg. Houd wel altijd gepaste afstand van de geklede baders. Enige kanttekening in deze is; Word je gevraagd een stukje textiel te dragen! Hieraan gehoor geven al is het ons nog niet overkomen.

Ook Zweden en Noorwegen zijn niet aan onze bezoekjes ontkomen. Qua afstand is het echter een flinke dagrit verder. (Vandaar onze tussenstops in DK) In Zweden hebben we nabij Malmö (Solhejdan met het Svansrevet; Zwanenstrand) vakantie gehouden voor een weekje en aan lake Nora (Gustavsberg) en in de omgeving van Stockholm in de omgeving van Nynäshamm (Terrein gesloten en verplaatst ten noorden van Stockholm). In Noorwegen zijn we 1 keer geweest. Een week op Sjohaug ten zuiden van Oslo en zonder vouwwagen doorgereden naar Olden aan de Sognefjord. Onderweg een overnachting op een naturistisch privestrandje van Stein Erich aan het Mjosameer ten noorden van Gjovik dank zij een tip van een vast lid op Sjohaug.

Zweden en Noorwegen hebben weinig naturistische kampeer mogelijkheden. Het zijn echter ideale landen om met de camper op vakantie te gaan. 1001 plekjes om te kamperen midden in het bos of aan de rand van een meer. Vooral door de grote afstanden hoef je geen extra kilometers te maken door weer terug te moeten rijden. Eénmalig zijn we naar Kroatië gegaan; Leek ons een keer leuk voor de pubers……. Och, seen this, done that. Niet ons kopje thee.

Frankrijk

Toen de meiden niet meer mee gingen en onze vakantie in het voorjaar en najaar werden gepland zijn we uitgeweken naar het zuiden. Scandinavië kent namenlijk maar een kort vakantieseizoen; eind juni tot half augustus. Voor een beetje redelijk weer moet je ook naar het zuiden. Nou is Frankrijk best wel een mooi land. Enig nadeel; Er wonen erg veel …… Maar culinair maken ze veel goed; leuke marktjes met heerlijke kazen en lokale producten. En natuurlijk de wijnen. En al ben ik meer van de Schotse Single Malts, tijdens vakantie is een slobberwijntje heerlijk. Vooral als je op een terrasje in de zon zit of in je blote niksie voor de caravan met een roseetje.

Onder hand toch de meeste delen van Frankrijk bezocht; De mooiste herinneringen bewaar ik aan Bretagne . Helaas is Koad A Roch waar we stonden niet meer naturistisch. Lag mooi centraal in de omgeving van Rennes. En al zijn er heel veel Nederlandse eigenaren met een naturistencamping! Onze voorkeur gaat uit naar de Franse terreinen en campings. Domaine de Lauzons, Village du Bosc en La Clapere zijn de pareltjes in de ketting. En enkele verenigingsterreinen als Le Chêniae nabij Rouen en Club Soleil de Dole.

Nederland.

Echt veel zijn we nog niet in Nederland op vakantie geweest. Maar dat gaat nu waarschijnlijk veranderen. Geen grote afstanden meer met de sleurhut. Wel staan we vanaf midden jaren 90 op een naturitenterrein met een vaste plaats; Eerst een paar jaar op “het Verlaat”, Toen “Nieuw Moscou” naturistsich gemaakt op ons verzoek;

Nieuw Moscou was een kleine SVR camping nabij Hollandscheveld in het buurtschap Nieuw Moscou. Als kleine vereniging (NaturistenVereniging Drentiae) waren we op zoek naar een plekje voor een kleine 10 kampeer-eenheden. Via via hoorden we dat er niet veel reuring was op nieuw Moscou behalve tijdens de Drentse rijwielvierdaagse . Stoute schoen aan en in gesprek met de uitbater. Hij zag het wel zitten en sinds zomerseizoen 1998 was Nieuw Moscou een nieuwe naturistische locatie in Nederland. Maar ook hier botste de verenigings- met het commerciële belang!

Eind 1999 hebben we de NV Drentiae opgeheven en zijn we allen ons weegs gegaan. Enkelen werden lid van LBN, Anderen van de NON, waaronder ondergetekende. En sommigen zijn lid geworden bij Krosenberg of de NFN en zijn gebleven.

Aamsveen; Zwembad en Boerderij.

Vanaf 2000 een plekje op Aamsveen. Meer dan 20 jaar recreëren in het Twentse. Korte weekendjes van soms maar 24 uur, soms lange weekenden met Hemelvaart of Pinksteren. Tijdens de vakanties in het voor of najaar. Genieten van de zon en goed gezelschap. Saunaatje op zaterdagavond en daarna een drankje in de boerderij. Wandeling in het Aamsveen of op de fiets naar Gronau, Enschede of Haaksbergen. Kaffee met Kuchen in de Haarmühle. Het leven van een naturist is zo slecht nog niet.

Lanzarote

Had het al geschreven. Niet echt minimalistisch en duurzaam. Maar wel een Guilty pleasure! Lanzarote als winterbreak. Heerlijk een week/ dag of 10/ 2 weken naar de zon midden in de winter. Charco del palo is een naturistisch dorpje ten noorden van de hoofdstad Arrecife. We huren met vrienden een 4 pers appartement bij Oböna; Vliegticket bij Ryan en een huurauto van Pluscar. Nu voor het 6de jaar geweest. Heerlijk wandelen in de omgeving (zonder kleren). Zwemmen in het zwembad met zeezicht of in de “Badewanne”, een getijdenbekken aan zee. Maar vooral relaxen met een boekje; lekker niksen in je blote niksie.

De buren

Ook in Duitsland en België hebben hebben we naturistencampings en terreinen bezocht. Maar vooral op doorreis. Met als uitzondering `t Vennebos nabij Aarschot in België; Heerlijke omgeving om te fietsen langs de Demer. De Duitse terreinen/ campings zijn niet favoriet. Te ….. moeilijk te zeggen. Duitse pünktlichkeit! Strakke regelgeving in combinatie met de “mittagsruhe”! Meer dan een nachtje op doorreis den we dan ook niet.

© Henk D 2020-02-15

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.