Granen en peulvruchten

Vlees noch vis!

Omdat we minder vlees en kip zouden moeten eten maar toch onze eiwitbehoefte* op peil moeten zien te houden zijn granen en peulvruchten een prima alternatief.

*Eiwitbehoefte van een volwassene met normaal gewicht is ca. 70 gram per dag! (rundvlees bevat ca. 30 gr. eiwit n 18 gr vet per 100 gr. bereid product) Ook eieren en melkproducten kunnen voor een groot deel voorzien onze eiwitbehoefte; Denk dan naast melk en karnemelk aan kaas, kwark en skyr. Kies vooral de ongezoete varianten. Niet alleen om de suikers an-sich, vooral de suikerspiegel stijgt en daalt onnodig wat eetmomenten in de hand werkt! Na de sugar-rush volgt nl. de sugar-dip!

We kennen allemaal de tarwe, haver, gerst, rogge, boekweit. Spelt is tegenwoordig een ook een algemeen bekend graan. Mais en rijst hebben voor ons in de keuken geen geheimen; gekookt en gepoft als snack of cracker, als maizena en als rijstebloem (pap). Meer onbekende soorten zijn; Gierst, quinoa, kamut, amaranth en teff. Ga eens op zoek naar deze onbekende granen en laat je verrassen. Sommige worden gewoon in ons landje verbouwd al is het op kleine schaal.

Dan zijn er nog de peulvruchten. Bij ons vooral bekend van de kapucijners, de bruine/ witte bonen en de erwten voor snert! Door de globalisering en onze handelsgeest zijn daar nog vele bij gekomen; Kikkererwten, kidney- en black-eyed beans. Niet vergeten; de linzen, de soyaboon en ook de pinda behoort tot deze familie. En natuurlijk onze Hollandse sperzie-, pronk-, tuin-, snijbonen en doperwtjes, kouseband en zelfs de tamarinde. Allemaal leveren ze in meer en/of mindere mate een deel van de essentiële eiwitten die ons lichaam nodig heeft voor groei en herstel.

Waarom nu deze 2 productgroepen in 1 blog zul je denken! Met een combinatie van een graan en een peulvrucht in onze voeding hebben we alle essenciële eiwitten in 1 maaltijd! Onze voorouders wisten dit vandaar al die combinaties over de gehele wereld;

  • Chili con carne en Taco (Midden Amerika)
  • Hummus met pitta (Midden Oosten)
  • Rijst met dahl (linzen) (India)
  • Rijst met Tofu/Tahoe (soyabonen) (Azie)
  • Bruinebonen(soep) / Erwtensoep met roggebrood. Of pap of pannenkoeken (Europa)
  • Mungobonen en rijst (Indië)

Met deze combinaties kan je het vlees laten vervallen in je maaltijd met voldoende eiwitten in je voeding. Door de vezels en langzame koolhydraten is de verzadiging hoog. Het merendeel van het vlees achterwege laten is natuurlijk een prima compromis voor als je je vlees niet missen wil als carnivoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.