Brood

Daar zit wat in.

Brood is in onze samenleving 1 van de belangrijkste voedingsmiddelen. Het is de basis van ons ontbijt en lunch. Vers gebakken brood doet je alleen al bij de geur watertanden. Het maakt niet uit of het een bruin bammetje is of een croissant. Met kaas, jam of tevredenheid.

Maar! Per jaar word er in Nederland 127 miljoen kg brood weggegooid! Zonde!

Niet alleen voor het brood! Denk ook aan de boer die het voor jan met de korte achternaam heeft geteeld, de bakker die het voor om niet heeft gebakken. De energie die hier mee gepaard ging!

Daar gaan we met zijn allen wat aan doen. Hier enkele tips om 7 kg brood p/p p/j te besparen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden van 1,8 personen is dat een half brood per week.

Daar gaan we met zijn allen wat aan doen. Hier enkele tips om 7 kg brood p/p p/j te besparen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden van 1,8 personen is dat een halfje per week. Moet lukken; Durf zelfs te zeggen; Makkie!

  • Inkoop. Wat je niet koopt blijft ook niet over.
  • Oppiepen. Een overdaags stokbroodje even nat maken onder de kraan en 5 minuten in een hete oven. Hij is weer verser dan vers. Of je plakje wit/bruin even in de toaster. Met boter en jam een prima ontbijtje.
  • Maak wentelteefjes; Heerlijk als lunchgerechtje. Of broodpudding als dessert.
  • Croutons voor in de sla of op de soep. met of zonder kruiden/knoflook!
  • Drogen en vermalen; Je paneer voor het gehaktballetje of schnitzel.

Zo zie je dat er voor oud brood legio mogelijkheden zijn. Fabrieksbrood is te koop voor minder dan € 1,- ! Bij de warme bakker betaal je meer. Dit brood is echter langer houdbaar. Zeker als het niet in plastic is verpakt. En de ingrediëntenlijst is korter. Brood is n.l. bloem/meel, gist, water en wat zout. Meer hoeft er niet in.

Onze inkoop er verbruik is op elkaar afgestemd; we gooien nooit brood weg. Zelf niet voor de eendjes. De enkele x dat er wat overblijft word het verwerkt tot paneermeel of gaat het in de toaster. Maar meestal word er gelijk een deel ingevroren. Blijft het lekker vers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.