Wildplukken

Verser dan vers. Gratis of voor niks!

Had me opgegeven voor een cursus wildplukken. Stond al een poosje op mijn TO-DO lijstje maar voorgaand jaar lukte het niet; Moest de plukdagen werken. Maar voor komend jaar vielen ze allemaal op mijn vrije weekend. Zodus! Ik ga er voor! De cursus word verzorgd door Tim en Leah, gidsen van;

In het Wilde Weg.

Nu het wildpluk jaar ten einde loopt zijn we door de seizoenen heen gegaan Helaas heeft ook hier de Covid toegeslagen en moesten we het merendeel van de plukdagen alleen of met z`n 2en op pad in de vorm van estafettewandelingen. En daar ik ook in de lappenmand kwam (niet Covid gerelateerd!) waren de kooksessies, als ze door gingen, een brug te ver voor mij.

September;

Naar Het Hoge Laand van Groningen; De kwelders ten noorden van Kloosterburen. Vanaf het verzamelpunt de wandeling in stilte naar het einde van de kwelder. In stilte om even te “landen”, de omgeving en de weidsheid in je op nemen in het niets boven Groningen. Hier kregen we uitleg over de eetbare planten die zo specifiek zijn voor dit zilte gebied.

  • Zeekraal . Een eenjarig plantje. Heel algemeen bekend
  • Zeeaster of Zulte. Lange brede bladeren. Bloeit met paarse bloem.
  • Zoutmelde. Mijn favoriet. Heerlijk
  • Spiesmelde.
  • (Zee)Alsem. Werd vroeger in het bed gelegd om ongedierte op de loop te jagen!( Boerenwormkruid werkt hier ook als je de kwelder niet in je achtertuin vind.)
  • Lamsoor. Lijkt heel erg op de Zeeaster/Zulte en word vaak met elkaar verward. Beschermde soort!
  • Uit het water zeesla. (zeewiersoort)
  • Tot slot de zeeweegbree.

Na de uitleg was het tijd voor het fourageren. Vooral de Zeekraal, Zeeaster/Zulte, Zout- en Spiesmelde en wat Klein Schorrekruid gevonden. Een deel om mee te koken na afloop, een deel mee naar huis.

Na het plukken gingen we naar een boerderij in de omgeving om in de tuin met het geplukte te koken en na te praten. Er werd een kampvuurtje opgestart door Tim met assistentie van enkele cursisten; “Kampvuur voor watjes”. Intussen gingen wij aan het snijden en wassen van de ingredienten. Het menu:

  • Naakte Haver(risotto) met zilte groenten
  • Flatbread van spelt en flatbread van boekweit
  • Pesto met zilte groenten
  • Salade van komkommer en tomaat met zilte groenten.

Ik mocht me met enkele anderen om de de Risotto van Naakte Haver bekommeren. Kende het product niet! Het recept;

  • Naakte haver* koken (eventueel garen in een hooikist)
  • Gedroogd eekhoorntjesbrood** 15 minuten laten weken
  • Ui, bleekselderij en een paar tenen knoflook snipperen en aanzetten in wat olie.
  • Afblussen met haverroom*** en het eekhoorntjesbrood en het geheel een minuut of 20 laten pruttelen.
  • De naakte haver toevoegen te samen met de zilte groenten.
  • Nog even door laten pruttelen en op smaak brengen met zout en peper. De zilte groenten geven ook al een zout mee.
  • Het gerecht moet smeuig zijn; Niet te nat of te droog.
  • Eet smakelijk.

** Voor naakte haver kan men natuurlijk oom gort gebruiken

** In plaats van gedroogd eekhoorntjes brood kunnen er andere paddestoelen gebruikt worden bv kastanjechampignon.

*** Met een visbouillon en zeevruchten als mosselen, kokkeltjes etc. word het een heerlijke Hollandse Paella!

Natuurlijk wat meegenomen naar huis. Op onderstaande foto de opbrengt van een dagje op en nabij het wad.

*Op de voorgrond links gedroogde zeekraal. Vermalen en wat extra zout toegevoegd; heerlijk om gerechten als vis of de “paella” mee te kruiden.

*Rechts gedroogde zout- en spiesmelde en klein schorrekruid gecrushed. Te gebruiken om gerechten (o.a. soepen als bouillebaise) mee te kruiden.

*Boven aan de linkerkant jam van pruim en braam en vlierbes. (stonden in de tuin bij de boerderij. Met ernaast gedroogde appletjes, ook uit die tuin.

*Geheel rechts een pot met zeeaster/zulte om te fermenteren. = ingelegd in zout zoals ook bv zuurkool word bereid.

Al met al een geweldige eerste dag .

© Henk D 2020-09-08

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.