Kledingvrij = Duurzaam.

Kleren maken de man maar ik ben liever een mens!

Als naturist vind ik het heerlijk om bloot te zijn. En om bloot te leven. Dit ervaar ik tijdens mijn vakanties! Heerlijk enkele weken geen gedoe met kleren. Niet alleen het gevoel dat het geeft; vrij, wind en zon op de hele huid. Zo vanuit je mandje naar de douches. Bakkie koffie zonder dat de buren er schande van spreken. Onder gelijkgestemden. Zoals naturisme bedoelt is. Ook de kinderen hebben toen der tijd genoten van hun blote leventje.

Maar nu even in de context van het minimalisme en de duurzaamheid. Geen kleren aan is minder meesjouwen (tijdens vakanties). We namen ieder jaar al minder kleren mee. Dit jaar hebben we de grote koffer thuis gelaten. Het scheelde bv 20 kg bagage in het vliegtuig naar Lanzarote. Met die van onze vrienden en de 70 kg die ik afgevallen ben meer dan 100 kg. Misschien 1 heel klein boompje minder planten ter CO2-compensatie. En goedkoper; Je betaalt voor die extra koffer, en sneller inchecken. (Lanzarote is mijn guilty pleasure!, de Nespresso die van de Mrs.)

Minder kleren is ook minder was! Minder gebruik van water en wasmiddel, al dan niet biologisch. En wat niet slijt hoeft ook niet vervangen; Minder vervuilende productie. Minder vervuilend vervoer van heinde en verre. Minder lompen nadat de kleding versleten is die weer verwerkt moeten worden tot.

Naast deze voordelen is er nog het gemak van het klere-vrij zijn. Op naturistenterreinen/ camping zal je weinig kleine douchehokjes zien. Gezamenlijk douchen is de norm. Geen gehannes bij uit en aankleden; Die kleren had je al niet aan. En samen douchen heeft als effect dat je korter onder de douche staat dan je misschien gewend bent tijdens de geklede vakantie. Omdat er staat iemand te wachten op zijn beurt en je hebt ruimte om de kinderen gelijk onder handen te nemen! En natuurlijk geen gezoek naar je badkleding! Of die van de kinders die weer willen zwemmen of juist niet. Geen natte lappen om de billen.

Naturisme; Duurzaam, minimalistisch en minder afval!

Naturisme; Een manier van leven!

© Henk D 2020-02-12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.